Formarea profesorilor de specialitate care vor preda noua disciplină de Gastronomie Sustenabilă începând cu anul școlar 2023 - 2024

 


    În perioada 09-13. 07. 2023, profesorii din cele 14 școli din rețeaua Centrelor de Excelență WorldSkills în Gastronomie Sustenabilă, au participat la programul de formare, care s-a desfășurat în cele două locații:

Ø               În cadrul Liceului Tehnologic Cezar Nicolau din Brănești, s-a derulat programul de pregătire practică sub coordonarea lui chef Florin Kiss.




Ø  La Centrul Worldskills din București s-a derulat programul de pregătire teoretică în domeniul gastronomiei sustenabile .

Liceul nostru a fost reprezentat de doamna profesor Aurica Ungureanu, care va implementa începând cu anul școlar 2023-2024 CDL-ul Gastronomie sustenabilă.

·         În prima zi a 𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐮𝐥ui 𝐝𝐞 𝐟𝐨𝐫𝐦𝐚𝐫𝐞 𝐢̂𝐧 𝐆𝐚𝐬𝐭𝐫𝐨𝐧𝐨𝐦𝐢𝐞 𝐒𝐮𝐬𝐭𝐞𝐧𝐚𝐛𝐢𝐥ă au fost aplicate

metodele și tehnicile de reducere a risipei în prepararea legumelor, fructelor și a cărnii, îndrumați de executive chef Kiss Florin, alături de care au pregătit masa de prânz.

·         A doua zi de formare a fost dedicată metodelor și tehnicilor de reducere a risipei alimentare, bazate și pe reutilizarea unor preparate neconsumate în prima zi de formare.  În fiecare dintre cele două zile, partea practică a fost completată de noțiuni teoretice specifice gastronomiei, în general, și gastronomiei sustenabile în special, cum ar fi aprovizionarea din surse locale și cu produse de sezon, gestionarea deșeurilor, promovarea preparatelor sustenabile în meniul restaurantului și contribuția gastronomiei sustenabile la atingerea țintelor de dezvoltare durabilă din Agenda 2030 a Organizației Națiunilor Unite.   








·                          În următoarele trei zile profesorii și-au continuat formarea teoretică la sediul de Excelență WorldSkills, zile care  au fost alocate dezvoltării celor 5 module cuprinse în noua disciplină de studiu:

1. Introducere în Gastronomia Sustenabilă

2. Aprovizionare sustenabilă – de la producători locali și cu produse de sezon

3. Crearea și promovarea unui meniu sustenabil

4. Metode și tehnici de reducere a risipei în prepararea cărnii, lactatelor, legumelor și fructelor

5. Gestionara deșeurilor

        Toate cele 5 module au la bază principiile Educației pentru Dezvoltare Durabilă (ESD) și ale învățării de tip experiențial (learning by doing).







Comentarii

Postări populare de pe acest blog